Direksiyon eğitiminde yaşadığımız süreç bir ‘’REFLEKS KAZANMA ’’ sürecidir. Refleks oluşumu bir kazanım sürecidir. Bu kazanım sürecide öğrenmeyle gerçekleşir.
Öğrenme ilk zamanlar ‘’beynin kontrolündedir’’. Uyarıcılar gelir beyin bu uyarıcılara elektriksel aktivitesiyle karşı tepkiler geliştirir. Bu süreç devam ederken tepkiler belirli zaman diliminde, düşünülerek oluşur yani davranışın oluşumu yavaş ve yorucudur. Beynin kontrolündeki süreç devam ettikçe otomatik olarak belirli bir süre sonra bu düşünülerek yapılan davranışlar bir rutine bağlanacak ve reflekse dönüşecektir .Bu herkes için böyle oluşacaktır. İstediğiniz kadar kişilerin algıları, yetenekleri birbirinden farklı olsun yada her ne olursa olsun bu süreç yaşanacaktır. Refleksi omurilik meydana getirir ve refleks oluştuğunda süreç ‘’Omuriliğin kontrolüne’’geçecektir. Araç kullanmak ve benzer kazanımların tümü bu aşamadan geçer. Kontrolün el değiştirmesinin tamamlanması sonucunda öğrenme gerçekleşmiştir.
İstediğimiz şey omurilik kontrolüne ulaşmaktır. Çünkü beynin düşünerek kontrol ettiği süreç yorucu ve uzundur.Şöyle anlatabiliriz; sürücü adayları direksiyon eğitimlerine başlamadan önce kaygı, heyecan, tedirginlik gibi duygular hissederler çünkü daha önce yapmadıkları bir aktiviteyi yapmaya başlıyorlardır ve ilk zamanlar beyin kontrolünde düşünerek hareket etmekten kaynaklı kaslarında ve vücutlarında yorgunluk,ağrı, yavaş hareket etme, neler olduğunu tam anlayamama, hepsini bir arada nasıl yapacağım kaygısı, durumun karmaşık gelmesi gibi durumlar hissederler. Çünkü beyin uyarıcılara cevap verirken yani davranış oluşurken zaman harcar çünkü düşünür, dolayısıyla tepkiler geç verilir hareketler yavaştır ve bu karmaşıklık yorucudur. Oysaki eğitim süreci içersinde ve sonunda ne yorgunluk, ne kaygı , nede durumun karmaşık gelmesi hali kalır.
BUNUN TEK NEDENİ; BEYİN KONTROLÜNÜ OMURİLİĞE YANİ REFLEKSLERE DEVRETMİŞTİR. Süreç artık yorucu ve uzun değildir.
Kişilerin algıları, yetenekleri ne kadar birbirinden farklı olursa olsun bu süreci herkes yaşamaktadır ve bunun başka bir yöntemi yoktur.
Öğrenme sürecinde, Omuriliğin Kontrolü Devralması Sürecini
3 ÖNEMLİ BİLEŞENLE YÖNETİYORUZ.
1. UYARICIYA İHTİYAÇ VARDIR. {[ŞEHİR İÇİ EĞİTİM ]}
2. BEYİN İŞİNİ OMİRİLİĞE DEVRETERKEN ZAMANA İHTİYACI VAR. {[ UZUN SÜRELİ ÇALIŞMA ]}
3. BU SÜRECİN DOĞRU KONTROL EDİLMEYE İHTİYACI VAR. {[UZMAN ÖĞRETİCİ ]}
Bu sürecin etkin yaşanması için ‘’yukarıdaki bileşenlerin sağlanması’’ ve süreci ‘’PROFESYONELİN YÖNETMESİ’’ çok önemlidir.
‘’UZMAN EĞİTMEN’’; doğru ifadeler, doğru ses tonu, doğru zamanlama ile, etkin ve profesyonelce süreci yönetir. Trafiği çok iyi tanıyıp gelecek olan çevresel etkileri önceden görerek ve sürücü adayınıda, trafiğide doğru yönlendirerek, motive ederek, sürücü adayının algılama tarzına uygun esnek metotlar kullanarak süreci tamamlar.
Yapılan iş tamamen bilimseldir bu bağlamda süreç aktörleri profesyonel olmak zorundadır. İstediğiniz kadar kişilerin algıları, yetenekleri birbirinden farklı olsun;
HERKES İÇİN BU BİR SÜREÇTİR , ANCAK İYİ YÖNETİLMESİ GEREKEN BİR SÜREÇTİR.